Liselotte, Jukeboxen og branntomta på Teddy’s


De siste restene av den sterke kveldssola feier ned fra Fredensborg, smeller inn i Korsgata og Torvbakkgata og legger seg som lyskjegler innover Markveien – og her kommer vi, Svenna og jeg, og vi er kongene på haugen i nye Beatlesstøvler, jakker uten krage og fluffy Beatlessveis som gnistrer når solstrålene treffer hyssingen. Svenna begynner å synge med John Lennon-stemme: Is there anybody going to listen to my story…
og jeg stemmer i med Oh Girl… Det er lørdagskveld og ikke en bekymring i horisonten – jo, forresten… én liten en. Tor ble tatt på fersken da han skulle snause et par kroner fra lommeboka til mora, og fikk innestraff. – Fy filler’n – uflaks, sier Svenna. – Ja, fy filler’n, svarer jeg mens vi går en stund i stillhet over Eventyrbrua og sender hver vår varme tanke til stakkars Tor som sikkert ligger på senga og furter.
Det er allerede stint på Teddy’s. – Liselotte, hvisker jeg til Svenna, som plutselig får en litt mer slentrende gange, noe à la John Wayne. Han slenger til meg en mynt: – Sett på “girl” a, mens jeg kjøper Milk Shake… med jordbær? Jeg tusler bort til jukeboxen og stirrer inn i plexiglasset for å finne Svennas ønskelåt. Da kjenner jeg denne finger’n som drar nedover armen min. En illrød negl med omtrent 220 volt. – Sett på Dream Lover a, Terje, hvisker hun pustende inn i øret mitt og lukter deilig. Svennas “Girl” går rett i dass og jeg er forvandla til en viljeløs grønnsak med en dyvåt mynt i hånda som jeg er redd kommer til å kortslutte jukeboxen når jeg putter’n i mynthullet. Hun trykker på Dream Lover sjøl, gir meg et kyss på kinnet og begynner å vri seg innover mellom bordene. Svenna bare rister på hue og himler med øya.
Liselotte – som allerede veit jævelig godt at hun kan få hvem som helst av den mannlige rasen til å gjøre hva som helst – hun er som Askepott på ball, hvor samtlige av gutta, med eller uten følge, nærmest krabber pesende rundt for å være den heldige som finner glasskoen hennes.
Det skramler i døra og inn kommer Roffen. Han har slutta skolen og tatt seg skiftjobb på Jøtul og kjøpt brukt rød Mustang med hvite skinnseter på avbetaling. – Kjøre en tur Roffen? Liselotte drar det samme trikset med neglen og armen mens hun blunker med lange øyevipper og setter trutmunn.
Det skramler i døra igjen da viljeløs grønnsak nummer to, alias Roffen, ogLiselotte forsvinner ut, og Teddy’s minner mer om en rykende branntomt enn en snackbar.
Vi tusler over Ankertorget, Svenna og jeg. – Gud er en sløy fyr… jeg mener… som klarer å skape noe sånn som det derre der, sier Svenna ettertenksomt.

(Foto fra Tommy Amundsens Oslo-arkiv)