Hvem var den vakre Freia


Freia_1892_ute

Det er minst to historier ute og går her; den ene er som gjort for en uforbederlig romantiker som meg – en ren og skjær love-story, og er som følger: Da Fredrik Christensen og kompisen Olaf Larsen lagde den første sjokoladen i 1889 i den lille fabrikkrønna i Verksgata på Rodeløkka, oppkalte de sjokolademerket etter kona til Fredrik, som het Freia – vakkert, ikke sant?
Men, sjokolade var en ganske ny ting i Norge, og det gikk ikke så bra med salget. Så en dag i 1892 kommer den velfriserte rikmannssønnen fra Trøndelag, Johan Throne Hols, bortover den litt sølete gata på Rodeløkka. Johan hadde nylig kommet hjem fra handelsskole i Hamburg, og var egentlig mest innstilt på å gå i fars fotspor og starte et agenturfirma for kaffe, sukker, te, vin, brennevin og sigarer i Kristiania. Nå hadde han altså fått nyss om denne sjokoladefabrikken som var billig til salgs på Kristianias litt sjabre østkant. Og det er her jeg kommer tilbake til den vakre historien om Fredriks kone Freia – for det kan ikke ha vært beliggenheten og lokalitetene den unge Johan falt for. Nei, det må ha vært den vakre Freia som sikker sjarmerte Johan Throne Holst og avgjorde at han kjøpte elendigheten. Resten er et norsk industrieventyr, som det så fint heter.
Den andre historien er mye gråere og langt mindre romantisk. Den går på at da disse gutta, Fredrik og Olaf, satt en kveld og skulle finne navn til sjokoladefabrikken – da bjeffet fuglehunden til Frederik, som het Freia – de ble da enige om å oppkalle sjokoladefabrikken etter bikkja. 
Nei, jeg satser heller på historien om den vakre Freia, jeg.

(Foto fra Freias første produksjonssted i Verksgata fra Freias historiske