Grünerløkka


Grünerløkka og Grønnløkka

Grünerløkka og Grønnløkka er to forskjellige ting, og det skal det ikke fleipes med. De mest ihuga Grønnløkka-boerne mener enkelt og greit at grensa går opp Toftes gate, svinger rundt Grünerløkka skole og opp til Sannergata, ned langs Akerselva til Ankerbrua og rundt Schous bryggeri. Rodeløkka og Sofienberg ligger utenfor, og dermed basta – mener altså noen.

For ordens skyld ligger den offisielle, Oslo kommunes, definisjon av Grünerløkka bydel nedenfor.

Bydel Grünerløkka består av områdene Grünerløkka, Sofienberg, Rodeløkka, Dælenenga, Carl Berner, Rosenhoff, Sinsen, Løren, Hasle, Lille Tøyen, Keyserløkka, deler av Tøyen og deler av Hausmannsområdet. Det bor 56.000 innbyggere i bydelen.  Til hjemmesiden

Parkering på Grünerløkka

Hold on to your heart...

Vakrere kan det vel neppe sies, inskripsjonen på Robert Burås minnebenk øverst i Birkelunden “Hold on to your heart, hold on to your soul.” 
Det var Burås’ kjæreste, Aram Zarkoob, som tok initiativet til benken i Birkelunden, og forslaget ble enstemmig vedtatt i bydelsutvalget. Robert Burås, gitaristen i Madrugada, som døde 12. juli 2007, hadde et spesielt og nært forhold til Birkelunden:
– Det var her han gikk før og etter øvinger. Det var her han gikk for å klarne hodet. Og det var her han satt og betraktet menneskene som gikk forbi, skrev kjæresten hans i et brev til Bydel Grünerløkka da hun søkte om tillatelse til å sette opp benken. Det er Burås´ etterlatte som har bekostet minnesmerket, som altså står plassert øverst i Birkelunden.
– Burås var en skikkelse på Grünerløkka og i musikklivet. Det er hyggelig å kunne minnes ham på denne måten, sa bydelsdirektør Heidi Larssen.

(Foto NRK/Kim Nygård/Eirik Helland Urke)

I noe bortimot 1200 grader så han dagens lys i en mursteinsbygning mellom Øvre gate og Nedre gate – “Sinnataggen.” Den så verdenskjente trassige ungen i Vigelandsparken ble støpt her i Kristiania Kunst & Metalstøberi i Øvre gate 7. Lenge hadde Ernst Poleszynski en kopi av “Sinnataggen” stående her som han kalte “Halvbroren.” Men det største arbeidet som ble gjort her var den store fontenen som står midt i Vigelandsparken. I ferdigmontert tilstand veide den 1600 kilo.
Hva skjuler vel ikke Grünerløkka av små og store hemmeligheter.

Du skulle ikke ligge langt til venstre på den politiske paletten før alle dører er stengt til Thorvald Meyer. Han misliker folk fra venstresiden så til den grad at barn og barnebarn blir nektet å gå på fester og sammenkomster hvor det kan tenkes å befinne seg folk med venstresympatier….. Les mer 

“Men jeg vet en bro som er gammel. brun og stygg…” Er det denne brua du beskriver, Lillebjørn, så er jeg slett ikke enig med deg, tenker jeg mens jeg rusler over Aamodt bro. Den svake bevegelsen gjør at den føles ekstra levende... Les mer

Fra Tommy Amundsens Grünerløkka-arkiv

Kanskje jeg hadde meslinger eller vannkopper, eller rett og slett bare skulka historietimen da vi lærte om ribbungelederen Gudlov Blakk på skolen – for det var han og hans lille hær på 70 mann som ble nedkjempet og drept av.... Les mer

Et liv med alle sanser åpne

Lydene, luktene og smakene! Da Alf Folmer ble født i 1921 het hovedstaden enna Kristiania. Han vokste opp i gården til Bergene sjokoladefabrikk, på Rodeløkka øst for elva.… Les mer

Hvem var den vakre Freia

Det er minst to historier ute og går her; den ene er som gjort for en uforbederlig romantiker som meg – en ren og skjær love-story, og er som følger... Les mer

Ringen Kino

Birkelunden Marked

Start video

SOMMERTANKER I MARS

Da er det ikke annet å gjøre enn å lukke øynene og tenke tilbake på en varm sommerdag jeg ruslet rundt i folkehavet og tittet på all nipsen som lå i kasser og på bordene. Som for eksempel en hel serie juletallerkener fra Porsgrunds Porselænsfabrikk. Foran et digert speil prøvde et eldre par hver sin sommerhatt. En skinnstol hadde fått ny eier, og forsvant over plassen. Det ble prutet og ristet energisk på hodet ved et bord med klokker, et par guttunger hadde funnet en bunke pent brukte ”Hardy-guttene”. Mens jeg ruslet rundt fikk jeg øye på den; på toppen av en bunke med gamle 45-plater – et strøkent eksemplar av ”Sea Of Heartbreak” med Johnny Cash, og plutselig var jeg et øyeblikk tilbake i en tid jeg nesten hadde glemt. Kanskje det er derfor det er så gøy med bruktmarkeder – man får rett som det er en gratisreise down memory lane på kjøpet.

Hold ut – før du vet ordet av det er varmen og våren her igjen.

Foto: Terje Børjesson

Art deco-forretningen i Thorvald Meyers gate

(Foto:Rolf Thoresen/Oslo Byarkiv)

Hallén Damekonfeksjon i Thorvald Meyers gate ser helt annerledes ut i dag enn på dette bildet. Hallén senior kjøpte bygården i 1930. Butikklokalene og fasaden ble bygget om i lekreste art deco-stil, tegnet av arkitekt Ole Sverre. 
Etter at Ulf Hallén solgte gården i 2004, har denne en gang så vakre fasaden, vært utsatt for den reneste vandaliseringen av taggere og plakatklistrere. Grunnen er en langvarig og fastlåst konflikt mellom den nye eieren og riksantikvaren. Så er det bare å håpe at byens kanskje flotteste butikkinteriør er bevart – for forretningen skal være fredet.